Nieuw: speekselanalyse

Hoe kan de politie testen of ik drugs gebruikt heb?

 

Wanneer de politie aanwijzingen heeft dat een bestuurder mogelijks drugs gebruikt heeft (rood doorlopen ogen, wijde of erg kleine pupillen, afwijkend gedrag, drugs op zak hebben…), wordt er een speekseltest afgenomen. Hierbij wordt er een beetje speeksel uit de mond van de bestuurder genomen. Na enkele minuten geeft de test aan of de bestuurder al dan niet drugs gebruikt heeft. De politie kan op de test ook onmiddellijk aflezen welk type drugs de bestuurder gebruikt heeft: cannabis, amfetamines, cocaïne of opiaten.

 

Wanneer de speekseltest positief is, wordt het rijbewijs van de bestuurder onmiddellijk voor een periode van 15 dagen ingetrokken.

 

Tot voor kort moest er na de speekseltest nog een bloedproef worden afgenomen om de precieze hoeveelheid actieve stoffen in het lichaam te kunnen vaststellen. Sinds enkele maanden werd deze bloedproef vervangen door een speekselanalyse. De bestuurder die een positieve speekseltest heeft afgelegd, moet gedurende een 5-tal minuten een soort van wattenstaafje onder zijn of haar tong steken. Deze stalen worden dan opgestuurd naar het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC).

 

Wanneer uit de speekselanalyse zou blijken dat er toch geen drugs aanwezig was in het lichaam, zal de bestuurder uiteraard niet verder vervolgd worden.

Fotograaf: Tom Palmaers

1314_logo_pxl_bol.png

Deze website is onderdeel van de drugscampagne 'Trek jij de lijn?' van de politie LRH.

In samenwerking met Hogeschool PXL.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • Twitter Social Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now