top of page

Ik kan in de gevangenis belanden voor rijden onder invloed van drugs

Wanneer je verschillende keren wordt betrapt op rijden onder invloed van drugs, kan de politierechter je een gevangenisstraf opleggen.

Dit kan gaan van minimum één maand tot maximum twee jaar.

True.png

Feit

Rijden onder invloed van drugs kan mij 80.000 euro kosten

Op drugs in het verkeer staat een minimum geldboete van 1600 euro, de maximum bedraagt 16.000 euro. Hoe vaker je betrapt wordt op het rijden onder invloed van drugs, hoe hoger de boetes worden. Bij verschillende herhalingen binnen een bepaalde termijn kan de boete oplopen tot 80.000 euro.

True.png

Feit

Mijn rijbewijs kan pas ingetrokken worden als ze drugs in mijn bloed vinden

Leg je een positieve speekseltest af? Dan wordt je rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken. Ook wanneer je zonder reden een speekseltest, speekselanalyse en bloedproef weigert, wordt je rijbewijs ingetrokken.

True.png

Fabel

Ik kan mijn rijbewijs definitief kwijtraken als ze mij betrappen op rijden onder invloed van drugs

Wanneer je je rijbewijs behaalt en mag gaan afhalen, word je rijgeschikt verklaard. 
Word je enkele keren onderschept terwijl je onder invloed van drugs bent? Dan kan je worden beschouwd als een verslaafde en zal je niet meer rijgeschikt bevonden worden. Dit houdt in dat je je rijbewijs moet inleveren. Wilt dit zeggen dat je je rijbewijs definitief kwijt bent? Niet altijd. Na een periode van 6 maanden bewezen onthouding, kan een politierechter je terug rijgeschikt verklaren. 

True.png

Feit

Als ik ’s avonds op een feestje drugs gebruik, kan ik de volgende dag veilig de weg op

De ochtend na een feestje zal je de roes van de genomen drugs niet meer voelen. Hierdoor zal je denken dat ze volledig uitgewerkt zijn. Dit is niet waar! Drugs blijft veel langer in je lichaam dan je zou denken. De dag nadien zal je het effect van de drugs dus niet meer voelen, maar heeft ze wel nog een effect op je rijgedrag. Je kan zelfs tot verschillende dagen na het feestje een positieve speekseltest afleggen!

True.png

Fabel

Net zoals bij alcohol wordt een lage dosis drugs in het verkeer niet bestraft

Zodra een speekseltest of speekselanalyse ook maar enige aanwezigheid van drugs in het lichaam aantoont, wordt je rijbewijs ingetrokken voor 15 dagen.

Voor drugs in het verkeer geldt er in België een nultolerantie! 

True.png

Fabel

 Ik heb het recht om een speekseltest te weigeren en mijn weg verder te zetten

Je hebt het recht om een speekseltest, speekselanalyse of bloedproef te weigeren maar deze weigering is op zichzelf ook strafbaar. 
Kom je er dan zonder meer vanaf? Nee! Indien je weigert, wordt je rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor een periode van 15 dagen.

True.png

Fabel

De politie kan niet controleren welke soort drug ik gebruikt heb

Wanneer je een speekseltest aflegt, kan de politie na enkele minuten simpelweg aflezen welk soort drug je genomen hebt. De speekseltest duidt door middel van streepjes aan welke stoffen er in je lichaam aanwezig zijn. Vergis je niet, ook als je drugs snuift of spuit, zal een speekseltest dit aantonen.

True.png

Fabel

Bepaalde drugs blijven langer aantoonbaar in het bloed

“Ik voel er niets meer van, dus het zit niet meer in mijn lichaam,” een misvatting die je duur kan komen te staan! Het roken van cannabis kan zelfs na 20 uren nog een positieve bloedproef opleveren. Amfetamines, XTC, cocaïne en opiaten zullen 24 uren na inname nog steeds aanwezig zijn in je lichaam, waardoor je zelfs de dag nadien mogelijk nog een positieve speekseltest aflegt.

True.png

Feit

9 op 10 bestuurders die onder invloed van drugs rondrijden, zijn mannen

Op drie jaar tijd (van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2018) heeft de politie Limburg Regio Hoofdstad in haar politiezone (Diepenbeek, Halen, Hasselt, Lummen, Herk-de-Stad en Zonhoven) 1.115 bestuurders betrapt op het gebruik van drugs achter het stuur. Niet minder dan 92% van de betrapte bestuurders was een man! Op drie jaar tijd kregen ‘amper’ 75 vrouwen een proces-verbaal voor rijden onder invloed van drugs.

True.png

Feit

Rijden onder invloed van stimulerende drugs verdubbelt het risico op een dodelijk ongeval

Rijden onder invloed van stimulerende drugs zoals amfetamines, XTC en cocaïne zorgen ervoor dat je sneller en agressiever gaat rijden en meer risico’s gaat nemen. Daarnaast heb je door deze middelen veel minder controle over je voertuig. Hierdoor heb je veel meer kans om een ongeval te veroorzaken.

True.png

Feit

Wanneer ik drugs spuit of snuif kan ik geen positieve speekseltest afleggen

Ook wanneer je drugs niet via je mond inneemt, is het aanwezig in je speeksel.

Zelfs als je bijvoorbeeld cocaïne snuift of heroïne spuit, zal je een positieve speekseltest afleggen.

True.png

Fabel

Als ik betrapt word met drugs in het verkeer krijg ik enkel een rijverbod van 15 dagen

Wanneer je bij de politie een positieve speekseltest aflegt, wordt je rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken. Daarna kan de politierechter beslissen om een bijkomend rijverbod op te leggen. Meestal ben je je rijbewijs dus voor langer dan twee weken kwijt.

True.png

Fabel

Bepaalde medicatie kunnen ervoor zorgen dat ik een positieve speekseltest afleg

De stoffen die in bepaalde soorten medicatie zitten, kunnen er inderdaad voor zorgen dat je een positieve speekseltest aflegt ook al heb je geen drugs gebruikt. Na de eerste speekseltest volgt er nog een speekselanalyse of een bloedproef. Hieruit zal blijken dat je geen drugs had genomen. Je zal dan ook niet gestraft worden.

True.png

Feit

 De politie heeft niet genoeg tijd en middelen om veel te controleren op drugs in het verkeer

Voor de politie Limburg Regio Hoofdstad is drugs in het verkeer één van haar prioriteiten. De nodige tijd en middelen worden vrijgemaakt om hierop te controleren. De kans dat je in deze politiezone tegen de lamp loopt wanneer je drugs genomen hebt, is dus erg groot. In 2018 werden er in de politiezone 585 bestuurders gepakt die drugs genomen hadden. Dit betekent dat er elke dag minstens één bestuurder prijs heeft.

True.png

Fabel

Er is tegenwoordig geen bloedproef meer nodig om veroordeeld te worden voor drugs in het verkeer

De politie neemt in principe altijd eerst een speekseltest af wanneer ze willen controleren of een bestuurder drugs heeft genomen. Wanneer deze test positief is, werd er tot voor kort een dokter gebeld om een bijkomende bloedproef af te nemen. Sinds enkele maanden kan de politie na de speekseltest zelf een speekselanalyse uitvoeren en is er in principe geen bloedproef meer nodig.

Opgelet: de speekselanalyse wordt opgestuurd naar het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie). Je kent hier dus niet onmiddellijk de uitslag van.

True.png

Feit

bottom of page